Частна професионална гимназия "Банкер"

Честит 3-и март!

Освобождение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отбелязваме един от най-значимите български празници, изпълващ ни с чувство на гордост и национално съзнание.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. Войната, която е десета в поредицата от Руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.

Денят на Освобождението на България се чества за първи път във Велико Търново на 19 февруари през 1879 г. Тогавашният председател на Учредителното народно събрание – Антим I, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани. Година по-късно 3 март е честван в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. празникът спира да се отбелязва като официален. Традицията се възражда отново през 1978 г. с решение на Политбюро на ЦК на БКП.

На 3 март се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София. Този обичай се изпълнява в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Честит празник на всички!

Споделяне: Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page
tags:

0Отговори заЧестит 3-и март!"

Съобщение

Sponsors