Частна професионална гимназия "Банкер"

Честваме Деня на Банкера

6 dec 2016 4

На 6 декември, Никулден (денят на  Св. Николай Чудотворец), ЧПГ „Банкер”  чества своя професионален празник още от създаването си през 1994 г. Основание за това е решението на Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка (след 44-годишно прекъсване) да се възстанови традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. На 27 октомври 1992 г., при откриването на втората среща на банкерите във Варна, денят е обявен като Ден на българските банки. За първи път се чества през 1992 г. в параклиса на сградата на Българска народна банка с панахида за загиналите банкови служители през войните в годините 1912-1913 г. и 1915-1918 г.

В Деня на българските банки и банкерите намираме още едно основание да се гордеем, че сме българи – историята на банковото дело в България. Още първата година след Освобождението – през 1879г. е учредена и открита Българската народна банка (БНБ).

unnamed

  • На 25 януари 1879г. руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсиков утвърждава устава на БНБ.
  • На 4 април 1879г. е назначен първият управител на БНБ
  • На 23 май 1879г. официално е открита банката
  • На 6 юни 1879г. е извършена първата банкова операция
  • През 1880г. е приет закон за правото на рязане на монети в Княжеството, с който се създава и левът – българската парична единица
  • През 1881г. са отсечени първите български монети от 2, 5 и 10 стотинки
  • През 1885 г. са приети Закон за учредяване на БНБ и нов Устав, с които на банката се предоставят права за печатане на банкноти и през същата година са пуснати в обращение първите български банкноти.

Свети Николай Чудотворец – архиепископ Мирликийски – е покровител на рибарите, моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Роден през 3 век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие. През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. Умира през 342 г. Мощите на светеца и до днес се пазят в италианския град Бари.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

 

ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКЪТ !

Споделяне: Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page
tags:

0Отговори заЧестваме Деня на Банкера"

Съобщение

Sponsors