Частна професионална гимназия "Банкер"

Специализации в чужбина

Кеймбридж, Англия

gramota_05Групи ученици с високо равнище на владеене на английски език се изпращат в англоговорящи страни. През лятото на 1996 г. и 1997 г. групи ученици бяха в колежа „Сейнт Ендрюс“ и в колежа „Гъртън“ Кеймбридж, Англия.

 


Синсинати, САЩ

Незабравими в професионален и емоционален план са дните от 10 до 31 юли 1998 г. по време на учебната практика в Университета на Синсинати САЩ, щата Охайо. Лектори и водещи практи-ческите занимания по специално разработена за групата програма „Предприемачество и бизнес“ бяха: професорите от Университета в Синсинати Маргарет Кънингхам, Джордж Вредевал и Джиджи Ескоу, личният съветник на сенатора на щата Джейн Морфорд, президентът на корпорацията „Дженсън Бизнесконсулт“ Роджър Дженсън, директорът на

Център за развитие на малкия бизнес Бил Фиорети, вицепрезидентът на PNCBank Стивън Бастън, управителят на Федералния резерв в щата Охайо Чарлз Серино и др.

Курсът на обучение завърши със защита на бизнес-проекти пред специална комисия на университета и учениците получиха Certificateof Аttendance. В проекта APDбеше разработена идеята за създаване на училище с икономическа насоченост за деца инвалиди, а проектът „Ортопедия“ е свързан със създаването на фирма за производство на инвалидни колички и необходимото специфично оборудване на училището.

Висока оценка получиха проектите „Музикална къща“ и „Конен клуб Атикос – България“ В свободното от занятия време бяха проведени много срещи с видни личности от щата Охайо. Учениците седнаха на работните места в кабинетите на сенатора на щата Охайо в гр. Кълъмбъс и на кметицата на гр. Синсинати. Наред с обучението учениците посетиха 5 щата и 10 градове.

Най-емоционалните преживявания са посещението на вечерната сесия на американския сенат (Капитолия) на 30 юли и церемонията по връчването на американското знаме сутринта на 31 юли в Капитолията Вашингтон.

 


Сеул, Корея

С подкрепата на Посолството на РКорея и лично на Негово Превъзходителство Ли Сък Джо – посланик на РКорея, бе осъществена лятната езикова практика в Университета Кьонг Хи – Сеул от 15 до 31 август 2000 г.
Всеки ден от 9 до 13 часа протичаха занятията по корейски език с любимия преподавател г-н Ча Тохйон, а след обяд обучението продължаваше под формата на тренингови игри, фолклор, тренировки по таекуондо и др.
В професионален план най-интересно и полезно беше посещението на 18 август на Корейската външнотърговска банка. Лично зам. председателят г-н Питър Торн направи презентацията и предостави отчета на банката за 1999 г. и други материали за библиотеката на училището. Ръководителите на пет отдела на банката представиха дейността им и учениците разгледаха дилърските зали, бизнес-центъра за клиенти, VIP-центъра, трезора, центъра 17
за специализирани обаждания, изложбената зала за чуждестранна валута и др.

„Потъването“ в корейската цивилизация, култура и самобитност беше ежедневие при посещенията на музеите и дворците на династията Чосон в Сеул, корейското фолклорно селце в гр. Су-уон, но най-вече при двудневното посещение на старата столица Кьонг-джу. Това е един град-музей под открито небе, впечатляващ посетителя с величествената статуя на Буда в храма Соккурам, парка на Шилския крал Мичу, храма Пул-гук-са, Националният музей и етнографското селце.

На тържествена церемония на 30 август, лично директорът на Института за изучаване на корейски език към Университета Кьонг Хи, проф. Ан Йонг-су връчи сертификатите за успешно завършен курс. Учениците представиха драматизация на традиционната корейска приказка „Дърварят и девойката“ на корейски език на сцената на актовата зала.

Sponsors